Historie


 

Start
Referenties
Historie
Prestaties
Vlieghok
Kweekhok
Jonge duiven
Medische begeleiding
Teletekst uitslagen
Lossingsplaatsen
Roofvogels
Contact

 

Historie

Śltsje Jellema is in de 60er jaren begonnen met het houden van postduiven. Toen zoon Jelle nog maar amper kon lopen was hij al vaak met z'n vader in de hokken te vinden. 

Hieronder treft u een foto van Jelle (l) en Śltsje Jellema. Jelle heeft hier De Bles in handen, juist thuisgekomen als 5e Nat St. Vincent '02.

Het ruime erf aan de Pepergaweg in Steggerda, grenzend aan het natuurgebied de Lindevallei, is een ideale stek voor een duivenliefhebber. Tegenwoordig bijna vanzelfsprekend is er dan de overlast van roofvogels, maar dat is hier ingecalculeerd:  "Als de havik in de buurt is heb je geen vlag of iets dergelijks nodig om de duiven in de lucht te houden. Het is ons trouwens wel opgevallen dat ze hun dagelijkse rondjes hoofdzakelijk boven de bebouwde kom afleggen. De duiven lijken er zelf ook al rekening mee te houden." 

Tot halverwege de jaren 80 werd fanatiek op de programmavluchten gespeeld, waarbij de beste resultaten op de 1 daagse fondvluchten behaald werden. Vanaf ongeveer 1985 wordt doelgericht op de overnachtfond gekweekt, gespeeld en geselecteerd. Dat is gedaan met de eigen duiven die al hadden laten zien dat ze capaciteiten op de zwaardere vluchten hadden. Daarnaast werden duiven verkregen van Piter Beerda uit Ter Idzard die in de jaren 80 formidabel vloog. Hij werd in 1984 kampioen van de afdeling Friesland met uitsluitend jaarlingen. Met deze eigen duiven plus de duiven van Beerda is de afgelopen jaren een hechte stam opgebouwd waar zeer zorgvuldig mee wordt omgesprongen. Het is dan ook zo dat onze basis duiven behoorlijk nauw aan elkaar verwant zijn. Dit maakt onze duiven ook zeer geschikt om mee te kruisen met andere rassen, dit is ook op andere hokken gebleken. We hebben ook succes gehad met de inbreng van duiven van de heer Akkermans uit Nieuw-Vossemeer en twee geweldige kweekdoffers (de broers 584 en 585) van K.J. Dijkstra uit Wapserveen. De kruisingsproducten van deze duiven met onze eigen stam heeft geweldige vliegers voortgebracht. Alleen de allerbeste kruisingsproducten koppelen we weer terug op onze eigen soort duiven, welke dan ook weer goede vliegers kunnen opleveren.

Met alleen de allerbeste vliegers wordt aan zeer nauwe inteelt gedaan, moeder x zoon of vader x dochter. Deze inteelt jongen worden alleen voor de kweek gebruikt. 
Ze worden dan ingezet om mee te kruisen of we zetten ze tegen een andere lijn binnen onze eigen stam.

2009

Sinds 2009 wordt er door Jelle gevlogen vanuit Nijverdal. Ultsje vliegt nog altijd vanuit Steggerda. In Nijverdal wordt aan alle marathonvluchten deelgenomen. Zowel de ochtendlossingen van de ZLU als de middaglossingen van de NPO.

 

 

 

 

 

U kunt een e-mail bericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@jellejellema.nl.
Copyright © 2002 Jelle Jellema
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2022